ESTUDIO DE ARQUITECTURA

CP001 | Concurso Parada de autobuses | Holbæk Dinamarca




///Form The bus stop is composed by three main elements. The plane of the floor exceeds the natural ground slope and by the opposite side is part of the sidewalk, in the limit between the road and the natural space. The glass wall that begins parallel to the road turns to create a refuge without losing its transparency. The light deck extends on the sidewalk, beyond the glass, generating a receiving space. It is only supported over the glass walls. It delimits the edge inside / outside that is cleared by the transparency of the wall. Finally the furniture creates a limit outside and a seating area inside.








///Function The proposed space is defined by the floor, the glass wall and the deck, to generate three areas: exterior, interior/exterior and interior. Waiting outside space is created through the pavement and the furniture. It is the entrance to the bus stop. Then the glass wall appears parallel to the roadway generating an open and covered space. Finally the glass is folded generating two interior spaces where the user’s perspective, usually directed at the road, opens to the green spaces around it.



///Energy The module is completely self sufficient. Solar energy is captured through the thin flexible photovoltaic panels placed over the whole surface of the floor. This energy is used to illuminate the bus stop and to supply the touch screen capacitivity walls. The elements needed to store, process and transform this energy are situated in the internal space of the floor. The bus stop has two touch screen capacitivity walls. By touching the glass, an electromagnetic field is activated. This is because the conductivity of the human body. This information arrives at the computer located in the cover through lateral captors. Touching the wall, the user can activate different applications. Know the temperature, the distance of the bus, the news and even draw on the surface. Proximity sensors restart the system in the absence of users.


///Construction The structural glass walls used to hold the roof has been arranged way that the center of gravity of the cover and the center of mass of the geometry are overlaped. To ensure this hypothesis are designed structural elements as follows: /foundation: The support in the ground is produced by a slab of reinforced concrete, high rigidity that supports the glass walls. Like a bridge structure uses six specific support for float and des-hunged from the road line. /glass wall: High strength laminated glass which is horizontal bracing by the geometry bracing and solidarized with the slab and the cover. /structural node: To transmit the effort from the cover to the glass is designed a reinforced beam serving to receive glasses and articulate the cover. In this way you avoid the bending of the node and therefore of flat glass. /the roof: The cover has to be very rigid and lightweight The cover structure chosen is a system of bidirectional steel sheet. In this way serves as both finishing structure because it is capable of containing inside installations and their geometry is very adaptable.




Arquitectos: Francisco Olivas Carles Andreu Benedito Maria Iglesias Marta Piqueras Promotor: Ayuntamiento de Holbæk
Fecha de proyecto: 2013 Superficie construida: 60m2

Introduction [... Build the limits]. Borders are changing spaces, flexible and dynamic, ussed to share two opposite natures. The friction between the two aesthetic generates a formal strain that results in a brusque and unfriendly exchange with the user. The idea is to bend that line and generate spaces by successive folds hospitality towards interest, overturned the landscape and des-hunged of the road. ///about form: The bus stop is composed by three main elements, the groundfloor, the roof and urban furniture. ///about function: The proposed space is defined by the floor, the glass wall and the deck, to generate three areas: exterior, interior/exterior and interior. ///about construction: The structural concept consists in to generate a stable form self sustained by a structural glass wall interactive, emphasizing the relationship with the landscape ... just glass!  ///about glass & energy: The module is completely self sufficient. Touching the wall, the user can activate different applications.

EPIGRAM  ESTUDIO DE ARQUITECTURA Plaza del Ayuntamiento nº5 p23 46002 Valencia